lauantai 14. heinäkuuta 2018

IDEASTA SUUNNITELMAKSI, SUUNNITELMASTA TOTEUTUKSEKSI

Vaikkakin yön pimeinä tunteina tehty - suunnitelma kuulosti hyvältä. Leikkimökin olemassaolevat rakenteet olivat juuri sopivia suunnitelmillemme. Kanala pitäisi toki eristää ja tämän takia lattiaa laskea, jotta paksu eriste- ja lattiakerros ei pienentäisi sisätilaa liikaa. Kanalan lämmityksen päätimme järjestää lattialämmityksellä.

Lattian tukirunko oli 100 mm paksu. Tämän alareunaan naulaisimme 28 mm poikkirimaa kannattelemaan 50 mm paksua Finnfoamia ja noin 22 mm kerrosta lattiatasoitteeseen upotettua lattialämmityskaapelia. Näiden päälle tulisi lattialastulevy (hintansa ja painonkestävyytensä vuoksi) ja sen päälle maatilavaneri (hintansa ja putsattavuutensa vuoksi).

Myös seinien tukipuiden paksuus riitti hyvin eristeille. Katon kanssa oli hieman pohtimista, sillä rakennuksen pitäisi olla myös ilmastoitu. Pienen harjakaton rakentaminen hengittäväksi ilmarakoineen vaatisi luultavasti sekä perheen insinöörin että sairaanhoitajan ammattitaidon kaikki rippeet.

Leikkimökin vieressä oli juuri sopivan kokoinen alue kanojen ulkoilulle. Sen aitaisimme kanaverkolla.

Minulla oli tässä välissä sopivasti seitsemän vapaapäivää, eli hermoni tulisivat kestämään huomattavasti paremmin elämää ylipäätään, sekä tietenkin kanalaprojektia ja mahdollisia vastoinkäymisiä sen suhteen.



JOTKUT MENEE SEKAISIN LONKEROSTA
JOTKUT MENEE SEKAISIN MITTANAUHASTA...

...menen sekaisin kanoista.

Kuudentena päivänä kanalaidean syntymisestä riisuimme mietintämyssyt ja puimme yllemme remppavaatteet.
Tyhjensimme leikkimökin. 



 Purimme leikkimökin lattian. Se ei ollut helpoimmasta päästä rakennusprosessia, koska leikkimökki oli varsin kestävää tekoa.


Tähän vaadittiin sorkkarauta, rautakanki ja touhujuomaa.


Seuraavana päivänä kävimme shoppailemassa rakennustarvikkeita (tarvikkeista ja kustannuksista tarkemmin tulevassa postauksessa). Kotiuduttuamme nostimme leikkimökin tunkilla ilmaan saadaksemme mökin alle pilariharkot.


Mökin alla toki oli jo pilariharkkoja mökin perustana. Miehen laskelmien mukaan oli kuitenkin järkevää nostaa mökkiä ylemmäs sen verran, että mökin räystään alle jää vielä tilaa hyvän kokoiselle pihatarhalle.


Tämän jälkeen oli vuorossa lattian pohjarimojen asennus olemassaolevien tukirakenteiden väliin. Tämä oli ensimmäinen kohta, jossa laskelmissa tapahtui pientä säröilyä. Mies katkaisi muutaman pohjariman pari senttiä liian lyhyeksi. Miehen ihmetellessä miten tämä on mahdollista, soi taustalla J. Karjalaisen Sekaisin, ja näin syntyi ensimmäinen kanalabiisimme. "Jotkut menee sekaisin lonkerosta, jotkut menee sekaisin mittanauhasta - menen sekaisin kanoista". Koska turhan tiukkapipoisesti tällaista projektia ei kannata ottaa. Näinä päivinä lentäväksi lauseeksi muodostui myös "se on vaan kanala", jolla kuitataan kaikki puutteet suunnitelmassa ja toteutuksessa.


Tässä kohtaa ideasta toteutukseen on kulunut viikko.


Näiden rimojen päälle mies leikkasi Finnfoamista eristeen. Eriste voi kuulemma olla suoraan "tyhjän" päällä eli ei tarvitse lattiaa alleen. Kyllä. Kuulosti minustakin oudolle, mutta asia on varmistettu viisaammilta. 


"Fits like a glove". Täydellisen kokoisia eristelevyjä.


Lattian eristämisessä ei osaavalla miehellä kauaa nokka tuhissut, saimme homman valmiiksi työpäivän jälkeen illalla. 
Yhdeksän päivää kanalaidean syntymisestä projekti näytti edistyvän varsin hyvin.


Leikkimökin olemassaoleviin lattiarakenteisiin sahattiin lovet lattialämmityspiuhaa varten.


Vielä samana iltana ehdimme hahmotella lattialle lattialämmityskaapelin...


...ja kiinnittää sen timpurikaveriltamme saamillamme hakasilla (hintaa muutamille hakasille olisi tullut parin centin luokkaa).


Seuraavana päivänä - taaskin parin tunnin aikana illalla - vedimme leikkimökkiin sähköt rakennusajoilta jääneellä kaapelilla. Lisäksi asensimme lattialämmityksen anturin suojaputkineen. Niille mies raaputti Finnfoamiin sopivan uran.


Ja koska kello oli vasta jotain kahdeksan luokkaa illalla, päätimme vielä valaa lattiaan laastin. Laasti lähti iloisesti valumaan muutamasta pienestä raosta kohti vapautta, mutta ylimääräiset reiät saatiin tukittua ja pakeneminen siten estettyä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti