keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

LEIKKIMÖKISTÄ KANALAKSI

OLIPA KERRAN...

...käyttämättömäksi jäänyt leikkimökki. Leikkimökkiä oli aikanaan hauska sisustaa, mutta sisustamisen jälkeen siellä ei kukaan viettänyt aikaa. Emme vain keksineet sille mitään mielekästä käyttötarkoitusta.



VAIHDETAAN HUUSSI MUUTAMAAN KANAAN

Entä idea kanalasta? Lähdetään nyt siitä, että muutimme maalle kymmenisen vuotta sitten. En voi sanoa aina haaveilleeni maalaiselämästä, mutta olen pikkuhiljaa alkanut salaa nauttimaan siitä. Minä ja tytär olemme todella allergisia kaikille eläimille, mikä rajoittaa melkoisen paljon erilaisia maatilahaaveita. Omissa haaveissani pihapiirissä olisi muutama lammas ja kanoja. 

Kanalasta oli aiemminkin puhuttu. Vuosia sitten. Puolivakavissaan. Kesäkanoista. Silloin asia eteni vain kesäkanojen googlettelun tasolle.


Kunnes eräänä keväisenä viikonloppuna 2018 ajatus kanalasta pulpahti uudelleen pinnalle ja sai tuulta purjeisiin. Asia lähti etenemään meidän perheen aikaansaamismittakaavassa surrealistisen huikeaa vauhtia. "Mä haluun kanoja" lauseen muljahdettua suustani kului noin vuorokausi, kun meillä oli jo melko hyvä suunnitelma. Saattaisimme saada kanoja eräältä sukulaiselta. Minun ollessani iltavuorossa töissä mies ja tytär kävivät kyselemässä kanalanperustamisvinkkejä naapurista, missä kanojen lisäksi on mm. riikinkukkoja. 

Lyhyehkön sananvaihdon jälkeen selvisi, että naapurissa olisi tarve ulkohuussille, jollainen meillä seisoo pihan pöheikössä käyttämättömänä. Meillä taas olisi hinkua muutamalle kanaselle, joita naapurilla on "vaikka muille jakaa".

Elimme vaihtotalouden riemukautta.

Naapuri oli aloittanut kanalaharrastuksen leikkimökkikanalasta. Voisiko tässä kohtaa nyt käyttää kulunutta mainosfraasia "siitä se ajatus sitten lähti"?...



ASIAT PRIORITEETTIJÄRJESTYKSESSÄ

Naapurivierailun jälkeen mies vietti unettoman yön. Sen yön aikana syntyi täydellinen rakennus- ja LVI -suunnitelma leikkimökin muuttamisesta kanalaksi. Enää pari puhelua ystävillemme, LVI-asiantuntijalle ja timpurille, ja suunnitelma oli toteutusta vaille valmis. Seuraavana päivänä minä ja tytär saimme kattavan ja havainnollisen luennon rakennusprosessista ja mies aloitti rakennustarvikeshoppailun netissä.


Me naiset sen sijaan keskityimme paljon, paljon olennaisempaan asiaan, eli tulevien kanojen nimeämiseen. Itse olen kovin tykästynyt sanoilla kikkailuun, eikä kanoista todellakaan tulisi mitä tahansa Mirjoja ja Marjoja. Kävimme läpi muutaman lemppari-TV-sarjamme hahmot, kun lopulta välähti: nimeäisimme kanat ja kukon koko perheen seuraaman Orange is the New Blackin hahmojen mukaan! Kaiken kruunasi sanaleikki sarjan tunnusmusiikissa:

"The animals, the animals
Trapped, trapped, trapped 'till the cage is full..."

Tämän blogin tarkoitus ei ole niinkään neuvoa miten kanala tulisi rakentaa ja mitä siinä pitäisi huomioida - sellaisia sivuja löytyy netistä jo vaikka kuinka paljon. Tämän blogin tarkoitus on enemmänkin kertoa miten ja millä aikataululla meidän projektimme eteni, mitä haasteita itse kohtasimme ja tietenkin miltä se kanalan arki sitten meillä näyttää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti